• Időjárás Zakyn

 • Szállás keresés

  Search Hotels

  Check-in date
  Check-out date
 • Utazás

 • A sziget

Marathonissi

 

 

A Marathonissi, vagy más néven Teknős sziget (Turtle Island) Zakynthos déli részén található, a Laganas öbölben. Két tulajdonsága miatt illetik a Teknős névvel: a legtöbb ember sikeresen kilátja alakjából a nagy teknőst, főként ha a Koukla Beachről, vagy Keriből szemléljük a szigetet. De sok másik helyről is remekül látszik a teknős alak. A másik, de annál fontosabb dolog, hogy Zakynthos másik jelképe az álcserepes teknős, vagyis a Caretta Caretta is szívesen sütteti magát ezen a környéken, tojásait előszeretettel rakja le a Marathonissi-n is. Mivel veszélyeztetett fajról van szó, így fokozott teknősvédelmi intézkedések vannak érvényben – ahogyan Zakynthos sziget több partszakaszán is. Éppen ezért nincsen semmilyen infrastruktúra a teljesen lakatlan Teknős szigeten.

 


 

Ez a picike, de annál szebb sziget könnyedén megközelíthető motorcsónakkal, amit a közeli üdülővárosokban tudunk kölcsönözni (pl. Laganasban, Koukla Beachen). Általában kétféle motorcsónak között választhatunk: az egyik a hátsó motoros-irányítós verzió, a másik pedig a kormányos. Utóbbi valamivel nagyobb, és gyorsabb, de mindkettő típusban 4-6 ember is kényelmesen elfér, és természetesen a ‘lassabb’ motorcsónakkal sem telik órákba a Teknős-sziget elérése. A motorcsónak kölcsönzés úgy működik, hogy kérjük a csónakot x órára, vagy 1 teljes napra, elkérik a nevünket, szállásunk adatait, szobaszámot, és ennyi… Semmiféle vezetői engedély nem szükséges! Már a motorcsónak vezetése is önmagában élmény :lol: És ne feledjük: érdemes alkudni a kölcsönzőknél! Miután a business megköttetett, a kölcsönzős megmutatja 2 perc alatt, hogyan is kell vezetni… 2 perc, és tényleg nem egy ördöngősség! Mindenféle biztonsági felszerelések megtalálhatóak a csónakon, az evezőlapáttól kezdve a mentőmellényig. Miután gyors felvilágosítást kapunk arról, hogy hogyan, és merre közlekedhetünk, irány a Marathonissi! :cool:

Vinnivalók:

 • üdítő és élelem… Bár kb. 5 éve felfedezték ezt a piaci rést, és azóta mindig találkozhatunk mini büféhajóval mindkét partszakaszon a szigeten. Az úszó büfén hot-dogtól kezdve a jégkrémen át az üdítőkig viszonylag széles termékpalettán válogathatunk. Sőt, őszintén szólva, ahhoz képest, hogy csöppet monopol helyzetben van a kishajó, árban ugyanaz, mint Laganasban a legtöbb helyen.
  <hasznos infó: Laganasban a parton található a Takis Market, ahol igazán jó áron lehet beszerezni mindenféle élelmiszert>
 • naptej naptej naptej … Ugyan a motorcsónakon felállítható az árnyékoló tető, de a lakatlan Marathonissin nem lehet elbújni a nap elől.
 • fényképező (akár egyszer használatos víz alatti fényképező :lol: )
 • és ugyanazok a dolgok, amiket a többi partra viszel

Két szakaszon lehet kikötni a Marathonissin. Az egyik a homokos, széles, lakhatóbb, de teknőstojásos terület, amiről rálátni Laganasra. Itt viszonylag egyszerű kikötni, de itt is elővigyázatosnak kell lenni, a fürdőzők miatt. Ezen a részen láthatóak a teknőstojás-védő kis burkok, amik alatt kb. 40 cm mélységben vannak a május-július időszakban lerakott tojások. Erre a partra szigorú előírások vonatkoznak, nem járkálhatunk a sziget amúgy sem túl nagy belseje felé, és több környezetvédő ügyel a rendre.

A másik kiköthető részt a Navagio-öbölhöz tudnám hasonlítani. Kevésbé homokos, inkább kavicsos part, hirtelen mélyülő tenger, és meredek sziklafal. Persze első ránézésre, ez nem hangzik olyan jól, mint a homokos, teknősvédelmi part, de az egyszer biztos: ennek sokkal jobb hangulata van, pláne ha a barlangot is figyelembe vesszük.

 
Szervezett utazások Zakynthosra – Invia.hu

 

Print Friendly