• Időjárás Zakyn

 • Szállás keresés

  Search Hotels

  Check-in date
  Check-out date
 • Utazás

 • A sziget

Navagio-öböl

 

 

Bizonyára Te is találkoztál már a Navagio-öbölről készült fotókkal. Nem is csoda, hiszen ez a gyönyörűen szikrázó, bámulatosan kékséges öböl Zakynthos sziget jelképe, ahol a híres hajóroncsot többszáz méter magas, hófehér sziklák ölelik körbe. E partszakasz a sziget észak-nyugati részén található, szépségében kétféleképpen gyönyörködhetünk:


 

Az első megoldás: hajóval partraszállás

              

 

A legtöbb fakultatív programokat kínáló kis office palettáján szerepelnek a mindössze néhány órás hajóutak, melyek kiemelt célállomása a Navagio-öböl. Ezen felül az egész napos sziget körüli hajóutak szintén érintik e kihagyhatatlan helyszínt, amik során 30-40 percre szállhatunk itt partra. Aki először látogatja meg az öblöt, bizony részesül majd 1-2 meglepetésben   :cool: A fotók alapján valószínűleg Te is egy idilli fehér homokos partra számítasz… Na de inkább nem lövöm le a poént, nyugi, semmi borzalmas   :wink:

A tengervíz szemet-gyönyörködtetően tiszta, de vigyázzunk, mert a többi parthoz képest eléggé gyorsan mélyül, és szokatlanul nagy hullámokkal találkozhatunk csobbanásunk során. A hajóroncsba elviekben belépni tilos, amit több öböllátogató áthág. Ha mégis úgy döntesz, hogy szétnézel odabent, akkor vigyázz: a motorteret hagyd ki, mert az ott jellemző azbeszt veszélyes.

Hajókirándulásról infók

A második megoldás: sziklaszirtről csodálni

           

 

Ugyan az első lehetőség szuper fürdőzési alkalommal kecsegtet, a második variációt sem érdemes kihagyni! Pláne, ha szeretnél olyan fotókat készíteni az öbölről, amik National Geographic-ba illenek :tounge:  Pontosan nem tudom megmondani, mennyi idő alatt ér oda az ember autóval, például Zakynthos városból… Elárulom miért: a legnagyobb turistafalvak Zakynthos túlsó felén terülnek el, és attól függően, honnan indulunk, szinte kizárt, hogy az első megálló a Navagio lenne. Minél távolabbi a kiindulási pont, annál több ‘kötelező’ megálló van útközben, amiket hatalmas vétek lenne kihagyni. Úgy ideális, ha egy teljes nap célja a Navagio-öböl meghódítása, ami során beiktat az ember 2-4 mártózást a különféle beacheken, és a sziget belsejében található érdekességeket is szemügyre veszi. Körülbelül délután 14-17 között érdemes időzíteni az érkezést, mivel ekkor már a legtöbb, első megoldásban említett hajó továbbindul, és a Navagio-öböl csupasz szépsége tárulhat elénk. Amint megérkezünk, tradicionális áruk (pl. méz, bor, olívaolaj) sorakoznak a lelátóhoz közeledve.
Sajnálatos, hogy a lelátó kiugró kosara – ami alatt nem volt már szikla, csakis a tenger -, 2012. májusában erős viharok következtében megrongálódott, így jobbnak látták ideiglenesen eltávolítani.
De nyugalom! Azt gondolhatjuk, hogy ‘óóó nem igazság, pont most nem látható be tökéletesen, kényelmesen az öböl, mikor én megyek oda?!’ Csak semmi pánik! A lelátótól jobbra esik több, buckás, köves, vörös talajos ösvény… Kövessük ezeket az útvonalakat, párhuzamosan a sziklaszirttel, és a legeslegszebb látvány fog elénk tárulni. Legfeljebb 10-20 perc séta, és olyan impozáns fotókat készíthetsz a teljes Navagio-öbölről, amik az utazási katalógusok címlapfotóit is megszégyenítik!

Ami elengedhetetlen a Navagio-öböl felülről című kalandhoz:

 • fényképező, okostelefon, bármi, ami megérdemli, hogy egy ilyen csodát megörökíthessen
 • naptej, üdítő és kalap a felhőtlen boldogsághoz
 • megfelelő lábbeli az érdekes, köves talajhoz
 • és hajrá, néhány instrukció: Mindig nézz a lábad elé! Az út közepén ne add fel, megéri a 10-20 perc sivatagi szenvedés! A szikla szélétől távol sétálj! Fotózásnál is csak nagyon óvatosan közelítsd meg, bármilyen meglepő nincs védőháló! :lol:  A világbajnok látvány ellenére se feledkezz meg arról, hogy min állsz!


Egy kis történelem: Hogyan került egy hajóroncs éppen ebbe a kicsiny öbölbe?

1980-at írunk. A Jón-tengeren egy teherszállító hajót, név szerint a Panagiotist a Görög Haditengerészet csempészet gyanúja miatt üldözőbe vett. Az izgalmakat tetőzte, hogy tengeri viharba keveredett a csempészhajó, melynek eredményeképpen zátonyra futott, majd partra sodródott Zakynthos észak-nyugati részén, az amúgyis csodálatos természeti adottságokkal rendelkező öbölben. Állítólag a csempészáru főként dohány és bor volt, amelyről a legenda úgy tartja, hogy a szigetlakók még napjainkban is azokat a cigarettákat szívják, és borokat fogyasztják. A hajóroncs állapota évről évre romlik, az időjárásnak és sajnálatos módon a turistáknak köszönhetően is.

Szervezett utazások Zakynthosra – Invia.hu

 

Vissza a top10-es listákhoz

Print Friendly